När barn blir lite äldre är det dags att introducera dem för ordet ”ansvar”, och när man själv inte har råd att ge sitt hästtokiga barn en egen häst, kan man låta han eller hon vara fodervärd åt en häst.

Att vara fodervärd innebär att man står för foder, uppstallning och tills viss del även ridningen, medan ägaren står kvar som ägare. Oftast vill ägaren ha fodervärd när denna själv inte har möjlighet att ge alla sin tid åt hästen, men det kan också vara på grund av att man vuxit ifrån sin ponny och väntar på att barn eller syskon ska bli tillräckligt gamla för att rida. Eller så kanske det handlar om ett dräktigt sto som man inte vill ha runt sina hingstar under dräktigheten.

Tänk på att ni ska stå för foderkostnader och detta är en återkommande kostnad som ligger runt 1 500-2 500 kronor beroende på en del faktorer: du hittar mer exakta siffror hos Grovfoderbörsen. Förutom det kostar också försäkringar, uppstallning och ett flertal andra saker som en häst behöver. En fodervärd gör och betalar allt för hästen utan att vara dess ägare.

När ni väljer vilken häst ni ska vara fodervärd åt, är det så klart bäst om barnet faktiskt kan rida på hästen. Se till hästen inte är för stor eller för klen för barn. Det är också bra att göra mer än ett besök hos hästens ägare så häst och barn får chansen att lära känna varandra och blir trygga i varandras sällskap. De flesta ägare kommer dock vilja att du som förälder tar huvudansvaret för deras häst, så var beredd på att få jobba en del också.

Försäkra er alltid om att hästen är frisk och försäkrad innan ni skriver på några fodervärdavtal. Ni vill inte stå med plötsliga veterinärskostnader som ni enligt avtalet måste stå för. I avtalet kan ni inkludera hur mycket ni vill såsom vad som händer ifall ägaren vill sälja hästen: för det mesta brukar fodervärden har förköp innan andra intressenter har chansen att köpa.