Allt fler människor blir medvetna om hur mycket kemikalier vi har runt oss och hur vi kan påverkas av det. Många föräldrar väljer att plastbanta i hemmet och i synnerhet i barnens lekrum. De senaste decennierna har mängder av leksaker tillverkats i plast som innehåller gifter. Det kan vara ett gott val att byta ut så mycket som möjligt av dessa leksaker mot leksaker gjorda av andra, mer miljövänliga material.

Vad byter man till?

Det finns alternativ men de är inte alltid så lätta att hitta. Träleksaker brukar dock vara ett av de bättre alternativen. Märket Jabadabado erbjuder till exempel mängder av spännande, roliga och pedagogiska leksaker för det miljömedvetna hemmet. Det är viktigt att leksakerna är CE-märkta vilket innebär att de håller europeisk standard när det kommer till säkerhet. Egengjorda leksaker är också ett säkert alternativ, särskilt när man använder naturmaterial och inte behandlade syntetmaterial.

Vad är säkra leksaker?

Hur vet man då vilka leksaker som är säkra? Leksaker som är tillverkade av PVC ska slängas direkt. Detsamma gäller för mjukplast som upplevs som klibbig, luktar eller är halkig då den förmodligen är tillverkad av PVC som mjukgjorts. PVC är förkortning på polyvinylklorid och en av våra vanligaste plastsorter. En annan fälla är billigt konstläder som i många fall är just PVC. Om man absolut vill ha någon leksak eller annan produkt i plast så ska man definitivt använda sig av nyare produkter då de åtminstone innehåller något mindre giftiga ämnen efter att direktiven kring vad leksaker får innehålla har skärpts i några omgångar de senaste åren. Större, kända företag som tillverkat plastleksaker inom EU kan vara ok att använda. Man kan exempelvis hålla utkik efter Svanenmärkta leksaker för sandlådan.

Polyester är ett material som finns i gosedjur, tygmat, kuddar, fleecefiltar och så vidare. Det är ok att använda men man ska se upp för de som är flamskyddsbehandlade och undvika dem helt! Läs på lappen, står det ”flamsäker” eller liknande så är det soporna som gäller. Billiga alternativ och kopior ska man tänka på att undvika överlag, oavsett produkt. Naturskyddsföreningen har fler värdefulla tips och råd!